- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Cel puțin 22 de jurnaliști uciși în conflictul Israel-Gaza
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Conflictul Israel-Gaza a avut un impact semnificativ asupra jurnaliștilor din regiune, odată cu declanșarea atacului fără precedent al Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie și cu declarația de război a Israelului împotriva grupului palestinian militant.
Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor, CPJ, investighează toate rapoartele despre jurnaliști uciși, răniți, reținuți sau dispăruți în timpul războiului, inclusiv pe măsură ce ostilitățile s-au extins în Libanul vecin. Până pe 20 octombrie, cel puțin 22 de jurnaliști se numără printre cei peste 4.000 de morți de ambele părți de la începutul războiului pe 7 octombrie, cu sute de victime în explozia din spitalul din Gaza de marți.
Jurnaliștii din Gaza se confruntă cu riscuri semnificative în încercarea de a acoperi conflictul, în contextul atacului terestru al trupelor israeliene, a bombardamentelor devastatoare din partea Israelului, a comunicărilor blocate și a întreruperilor masive de curent electric. Până la data de 20 octombrie:
- 22 de jurnaliști au fost confirmați ca fiind decedați: 18 palestinieni, 3 israelieni și 1 libanez.
- 8 jurnaliști au fost raportați ca fiind răniți.
- 3 jurnaliști au fost raportați ca fiind dispăruți sau reținuți.
CPJ investighează, de asemenea, numeroase rapoarte neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați și despre daunele produse în birourile media și casele jurnaliștilor.
“CPJ subliniază faptul că jurnaliștii sunt civili care desfășoară o activitate importantă în timpurile de criză și nu trebuie să fie vizați de părțile aflate în conflict,” a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord. “Jurnaliștii din întreaga regiune fac sacrificii mari pentru a acoperi acest conflict devastator. Toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a le asigura siguranța.”
Lista publicată aici include nume bazate pe informații obținute de la sursele CPJ din regiune și din rapoartele media. Nu este clar dacă toți jurnaliștii acopereau conflictul în momentul deceselor lor, dar CPJ i-a inclus în numărătoare pe măsură ce investighează circumstanțele acestora. Lista este actualizată în mod regulat.